Herenwal nr. 12 te Donkerbroek

Hier woonde de familie Middendorp gedurende de Tweede wereldoorlog.

5 mei 2018

Opsterlandse Compagnonsvaart met de brug te Donkerbroek

5 mei 2018

Hervormde kerk te Donkerbroek met klokkenstoel

5 mei 2018

De Coöperatieve Aankoop Vereniging (CAV) in Donkerbroek.

5 mei 2018

Us Blau Hiem te Appelscha. Er is nu een boscamping gevestigd.

4 mei 2018

Monument voor Lute te Donkerbroek

5 mei 2018

Kamp Amersfoort. Opgraving. Van het Kamp Amersfoort is weinig bewaard gebleven. Wel is er het bezoekerscentrum van het Nationaal monument Kamp Amersfoort. Hier zijn tentoonstellingen te zien en worden rondleidingen gegeven.

2 september 2018

Kamp Versen bij Meppen. Van het kamp is niets bewaard gebleven. De toren op de foto linksboven is vermoedelijk van na de oorlog.  Wel is er een informatiebord (rechtsonder). De locatie is nu in gebruik als gevangenis. In de buurt zijn diverse monumenten en een begraafplaats te vinden (rechtsboven en linksonder).

21 februari 2021

Kamp Neuengamme. Van Kamp Neuengamme is vrij veel bewaard gebleven. Er is een bezoekerscentrum  van KZ gedänkstatte Neuengamme, met in de diverse gebouwen permanente tentoonstellingen. Van links naar rechts en boven naar beneden: Woning kampcommandant, baksteenfabriek met hellingbaan, appelplaats, wachttoren.

27 mei 2022

Lagerhaus G aan de Dessauerstrasse in het havengebied van Hamburg. Het pand is nog volledig aanwezig, maar is  wel bouwvallig. Het schijnt incidenteel toegankelijk te zijn. Er is een initiatief om het gebouw als gedenkplaats in stand te houden.

28 mei 2022

Kamp Bergen-Belsen. Van het kamp Bergen-Belsen is vrijwel niets bewaard gebleven. Wel zijn de diverse massagraven met grafheuvels gemarkeerd. De weinige sporen in het landschap die er nog zijn worden toegelicht met borden. Verder is er een bezoekerscentrum met permanente tentoonstellingen. Rechts: De treurende vrouw van Mykola Mukhin, ter herinnering aan 50.000 vermoorde Russische krijgsgevangenen. Het is in september 1980 vernield. Nu hangt er een replica bij de ingang van het kerkhof.

26 mei 2022