Sienie Kaastra

Sieni Kaastra uit Andijk was de verloofde van Lute. Veel van zijn brieven zijn aan ‘Mijn lief meiske’ gericht. Ze kenden elkaar vanuit de jeugdbeweging, maar voor mij is onduidelijk in hoeverre er sprake was van een echte relatie.

 

Op 30 april 1946 kwam er een brief van Sieni binnen bij het gezin Middendorp: ’Het is niet gemakkelijk om het volgende te schrijven en dat is ook wel de reden dat ik zolang gewacht heb … Het is namelijk zoals mamme al vermoedde: Ik heb niet op Lute kunnen wachten. Ik heb hier kennis gemaakt met een jongen, we werden goede vrienden en later meer. Toen kwamen de problemen voor mij. Ik heb mezelf honderden keren afgevraagd: houd ik meer van hem dan van Lute? Och de herinnering aan Lute is er nog wel, maar wat is alles vaag. We kenden elkaar al 2 jaar maar waren zo weinig samen geweest. Vaak denk ik nog aan het gesprek dat mamme verledenjaar had met mijnheer Fase. Hij vroeg immers of ik nog altijd wachtte en dat er zoveel meisjes niet meer konden wachten. U antwoordde toen: “Daar zie ik Sieni niet voor aan.” Mamme heeft dus verkeerd gezien, meer van me verwacht.’

 

Ik heb geen idee hoe dit bij pake en beppe is aangekomen. Ik weet wel dat volgens mijn vader de familie Kaastra ook later nog tot de vriendenkring behoorde. Ik denk dus dat er (uiteindelijk) wel begrip voor is geweest.